Iloiset veronmaksajat ry: Uuden hallituksen verolinjassa mukana arpapeliä

Kataisen ykköshallituksen ohjelmaan sisältyy ilahduttavia verotuksen oikeudenmukaisuutta lisääviä toimenpiteitä. Iloiset Veronmaksajat ry on tyytyväinen asuntolainan korkovähennykseen ja kotitalousvähennykseen tehtävistä leikkauksista. Myös kunnallisverotuksen perusvähennyksen ja työtulovähennyksen parantaminen ovat tervetulleita uudistuksia.

Iloiset Veronmaksajat ry on kuitenkin huolissaan tulevista veropoliittisista linjauksista. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että työtulojen verotus ei koko hallituskauden aikana kiristy. Työtulot ovat ainoa progressiivisella asteikolla verotettava tulo. Mikäli taloustilanne heikkenee ja verotusta joudutaan kiristämään, täytyy muutokset siis tehdä epäoikeudenmukaisesti kaikille yhtä suuriin kulutus- ja valmisteveroihin. Nyt pysäytetty tasaverokehitys on vaarassa jatkua uudelleen.

”Hallitus on jättänyt veroratkaisut ohjelmassaan niin auki, että kukaan ei voi olla varma oikeudenmukaisuuden säilymisestä koko neljää vuotta. Pienituloisimmille nyt tehdyt parannukset verotukseen tulee säilyttää.” vaatii puheenjohtaja Minna Ahola.

Pääomatulojen osalta verotuksen remontti jäi puolitiehen. ”Kahden prosenttiyksikön korotus suurimpiin pääomatulojen veroihin ei vielä tarkoita progressiivista ja oikeudenmukaista verotusta. Pääomatuloja ja työtuloja tulisi kohdella verotuksessa samalla tavalla. Vain näin voidaan estää eriarvoinen verottaminen ja tuloerojen kasvaminen.” toteaa Ahola.

Listaamattomista yrityksistä nostettavia osinkoja verotetaan aiempaa herkemmin, mutta vasta 60 000 euron jälkeen. Raja tulisi laskea alemmas, sillä kyseiselle erityiselle verokohtelulle ei ole perusteita.

Energiaverojen korottaminen on perusteltua vain, kun verotus kohdistuu kerskakulutukseen. Ihmisillä tulee olla aito mahdollisuus vaikuttaa verojen määrään energiankulutuksensa kautta. Terveydelle haitallisten tuotteiden verotuksen kiristäminen on kiitettävä uudistus.

lisätiedot:

puheenjohtaja Minna Ahola
minna.ahola@utu.fi
puh. 040 562 0241

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.