Iloiset Veronmaksajat ry: Hallituksen veroesitys kohtuullinen

Hallituksen 5.10. eduskunnalle antamassa budjetissa verotuksen osuus on kohtuullisen oikeudenmukainen. Iloiset Veronmaksajat ry on tyytyväinen siihen, ettei ansiotulojen verotusta lähdetä tässä taloudellisessa tilanteessa keventämään ehdotettua inflaatiotarkistusta enempää. Arvonlisäveron entisellään pitäminen on myös oikeudenmukaista veropolitiikkaa.

Iloiset Veronmaksajat kiittää hallitusta oikean suunnan ottamisesta asuntolainan korko- ja kotitalousvähennyksen leikkaamisessa. ”Kaikki veronmaksajat ovat kustantaneet asunnon omistajien rikastumista. Kotitalousvähennyksestä merkittävä osa on käytetty remontteihin, jolla on kasvatettu asunnon arvoa. Suunta on oikea, kun tätä etuutta on leikattu.” iloitsee puheenjohtaja Minna Ahola.

Myös osinkojen verottamisessa on lähdetty oikeudenmukaisempaan suuntaan. Progressiota on syytä vielä kasvattaa ja myös perusprosentissa on kiristämisen varaa, kun otetaan huomioon osinkojen ja palkkaverotuksen epäsuhta. Listaamattomien yritysten jakamien verottomien osinkojen ylärajan laskeminen 60 000 euroon on tervetullut uudistus.

Iloiset Veronmaksajat pitää kulutusveroihin kohdistuvia verouudistuksia pääosin myönteisinä. Autoiluun ja auton omistamiseen, alkoholiin sekä makeisiin kohdistuvat veronkiristykset ovat onnistuneita.

Iloiset Veronmaksajat vaatii oikeudenmukaisuusperiaatteen vahvistamista verotukseen. ”Verokertymä on pidettävä kohtuullisena aina ja etenkin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Kansalaiset ovat valmiita maksamaan enemmän veroja, jotta hyvinvointivaltion palvelut tulevat turvatuksi. On myös selvää, että verotuksessa halutaan säilyttää oikeudenmukaisuus. Se tarkoittaa progressiivisen verotuksen osuuden kasvattamista ja kulutusverojen kohdentamista pienituloisia vähiten haittaavasti.” Ahola linjaa.

Iloiset Veronmaksajat on tyytymätön pienituloisten verotuksen keventämiseksi tehtyihin työtulovähennykseen ja kunnallisverotuksen perusvähennykseen. ”Muutos jäi ihan puolitiehen. Näiden vähennysten vaikutus lakkaa vasta n. 100 000 euron vuosituloilla. Ei siis voida puhua missään nimessä siitä, että nyt parannettiin nimenomaan pienituloisten asemaa.” harmittelee Ahola.

Iloiset Veronmaksajat on vuonna 2006 perustettu yhdistys, jonka tarkoitus on tuoda esille verotuksen hyötyjä ja ylläpitää keskustelua hyvinvointivaltion tulevaisuudesta.

Lisätiedot: puheenjohtaja Minna Ahola
minna.ahola@jhl.fi
p. 050 445 5350

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.