Raamisopimuksen lasku on maksettava oikeudenmukaisesti

Valtion budjetin yhteydessä päätetään myös marraskuussa sovitun raamisopimuksen tuomasta lisälaskusta veronmaksajille. Hallituksen 400 miljoonaa euroa maksava vastaantulo lisää paineita valtion velan kasvattamiseen, verojen kiristyksiin ja palvelujen leikkauksiin. Vaikka keskeinen osa raamisopimuksen myötä sovituista hallituksen myötäjäisistä hyödyttää yrittäjiä, laskun kuittaavat veronmaksajat. Iloiset veronmaksajat ry ei pidä tätä oikeudenmukaisena politiikkana.

Raamisopimuksen kustannuksia ei saa maksattaa pienituloisilla. Iloiset Veronmaksajat ry vaatii, että toimet kohdistetaan siihen väestönosaan, joka pystyy kantamaan seuraukset parhaiten. Lisää valtion tuottoja on haettava verovähennysten leikkaamisella. Tällaisia hyvin toimeentulevaan väestönosaan kohdistuvia vähennyksiä ovat asuntojen myyntivoiton verovapauden poistaminen, asuntolainan korkovähennyksen poistaminen ja työmatkakuluihin kohdistuvien vähennysten leikkaaminen. Lisäksi veronkorotuksia on kohdistettava lisää pääomatuloihin ja kerskakulutukseen sekä ympäristöä kuormittaviin toimiin kohdistuvien hankintojen verottamiseen.

Hallituksen on myös lisättävä toimia harmaan talouden valvonnan tehostamiseen ja verosuunnittelun järkeistämiseen. Harmaata taloutta tulee kitkeä lisäämällä resursseja aidosti valvovaan ja toimeenpanevaan viranomaistoimintaan. Näin henkilöön kohdistuva verotus voidaan pitää maltillisena. Hallituksen on myös käynnistettävä pohdinta epäterveen ja veropetoksiin rinnastettavan verosuunnittelun ehkäisemiseksi.

lisätietoja:

puheenjohtaja Minna Ahola

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.