Kehysriihi hyydytti Iloisten hymyn

Iloiset Veronmaksajat ry on pettynyt hallituksen kehysriihessä tekemiin veroratkaisuihin. Verotuksen painopiste siirtyy epäoikeudenmukaisempaan suuntaan. ”Yritykset saivat lahjaksi roiman yritysveron alennuksen samalla, kun kansalaisten verotuksessa jatketaan tasaverokehitystä.” summaa puheenjohtaja Minna Salminen.

Valtio siirsi lisää menoeriä kuntiin, joissa palvelut kustannetaan tasaverona kerättävällä kunnallisverolla. Lisäksi sähkö-, makeis- ja tupakkaverot ovat tasaveroja, joista pienituloinen kärsii muita enemmän.

Oikeudenmukainen verotus tarkoittaa sitä, että tuloja kerätään mahdollisimman laajalla veropohjalla mahdollisimman pienellä yksittäisellä verorasituksella. Lisäksi oikeudenmukaista on pitää verotuksen painopiste progressiivisena ja riittävänä, ei pienituloisia kurittavana tasaverona.

”Tämä hallitus mäjäytti oikeudenmukaisuusnäkökulmasta kansalaisia märällä rätillä. Yritysten verotusta olisi ollut kilpailunäkökulmasta varaa vaikka korottaa. Nyt tehtiin ihan päinvastoin, ja sekään ei kuulemma Elinkeinoelämän keskusliitolle riitä. Veropohjaa olisi ylipäänsä pitänyt laajentaa, ei kaventaa.” tilittää Salminen.

Verotuloja pitäisi kerätä esimerkiksi etenkin kaivostoiminnasta, asuntolainan korkovähennys poistamalla ja kotitalousvähennystä pienentämällä. Harmaan talouden torjuntaan on kohdistettava lisää viranomaistoimia, joka maksaa itsensä takaisin euroina ja kansalaisten parantuneena veronmaksumoraalina.

Hyvinvointivaltio ei synny, eikä pysy tyhjästä. Kansalaisille tarvitaan työtä ja verotuloja. ”Nähtäväksi jää, työllistävätkö yritykset yhtään aiempaa enempää, tuskin.” epäilee Minna Salminen.

Iloiset Veronmaksajat on vuonna 2004 perustettu yhdistys, joka kamppailee hyvinvointivaltion ja oikeudenmukaisen verotuksen ylläpitämisen puolesta.

Lisätiedot: puheenjohtaja Minna Salminen 040 562 0241

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.