Myös verovähennyksistä pitää keskustella

Iloiset veronmaksajat ry on ilahtunut siitä, että edessä olevia vaaleja on kutsuttu verovaaleiksi. Keskustelu on kuitenkin jäänyt junnaamaan pääsääntöisesti tasaverokeskustelun ympärille. Verotukseen liittyy valtava määrä erilaisia verovähennyksiä, jotka muuttavat verotuksen luonnetta olennaisesti. Iloiset Veronmaksajat vaatii, että puolueet ottavat kantaa myös verovähennyksiin näissä vaaleissa.

Joidenkin mielestä myös kunnallisvero on progressiivista, koska pienituloiset saavat kyseiseen veroon vähennyksiä. Verojärjestelmän progressiivisuudesta on kuitenkin hölmöä keskustella ottamalla esiin vain sen osia. Verovähennyksiä on kaikkiaan yhteensä 201, joista kolmannes kohdistuu henkilöverotukseen ja joiden yhteenlaskettu arvo on lähes 18 miljardia. Näillä vähennyksillä on merkittäviä vaikutuksia tuloerojen kaventamiseen tai kasvattamiseen. Osalla verovähennyksistä on myös suurituloisten verotuksen progressiota lieventäviä vaikutuksia.

Erilaisten verovähennysten ajatus on tietyn elinkeinon tai verovelvollisuusryhmän tukeminen. Tästä näkökulmasta esimerkiksi kunnallisveron ansiotulovähennys on erittäin kannatettava, sillä se kohdistuu oikeudenmukaisesti kaikkein pienituloisimpiin verovelvollisiin. Kyseinen vähennys maksaa valtiolle 1,4 miljardia euroa. Lähes saman verran verotuloja jää saamatta oman asunnon myyntivoiton verovapaudesta. Asuntotulosta ja asuntolainan koroista tehtävät vähennykset ovat kalleimmat verovähennykset kattaen yhteensä edellisen päälle 2,5 miljardia euroa.

Henkilöverotuksessa suurimmat tuet kohdistuvat omistusasumisen ja tätä kautta varallisuuden kartuttamiseen. Tämän lisäksi remontteja tuetaan verovaroin. Kotitalousvähennyksen kokonaismenot valtiolle ovat n. 400 miljoonaa euroa, josta reilusti yli puolet kohdistuu yli 35 000 euroa vuodessa tienaaville ja neljännes tuloluokkien ylimpään desiiliin. 80 % kotitalousvähennykseen oikeuttavista maksuista käytetään remontteihin. Voidaan hyvällä syyllä kysyä, tarvitsevatko esimerkiksi näistä vähennyksistä hyötyvät oikeasti erityistä verokohtelua?

Iloiset Veronmaksajat ry haluaa lisätä verotuksen oikeudenmukaisuutta ja kaventaa tuloeroja. Tämä tehdään progressiivisen ansio- ja pääomatuloverotuksen lisäksi leikkaamalla suurituloisille kohdistuvia verovähennyksiä, kuten kotitalousvähennystä ja asumiseen liittyviä vähennyksiä. Kyse on oikeudenmukaisuusperiaatteen vahvistamisesta ja vastuullisesta valtion tulo- ja menoerien kohdentamisesta.

Iloiset veronmaksajat ry on mukana Suomen 10. Sosiaalifoorumissa 2.-3.4. Arabiksessa. Keskustelutilaisuus Miksi ja miten verotusta on muutettava? alkaa klo 12 Arbiksen liikuntasalissa.

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.